همانطور که می دانید حسابداری به چند شاخه تقسیم می شود. حسابداری بازرگانی یکی از مهمترین شاخه های حسابداری است. در ادامه به تفصیل در مورد حسابداری بازرگانی صحبت خواهیم کرد.
حسابداری بازرگانی چیست؟
از آنجایی که هدف شرکت بازرگانی خرید و فروش کالاهای وارداتی است، حسابداری بازرگانی سند خرید و فروش کالا و سایر اسناد جاری در شرکت را در روزهای سال ثبت می کند و اطلاعات مالی از جمله صورت سود و زیان ترازنامه، صورت سود و زیان، و تکمیل صورت جامع زیان و جریان های نقدی را انجام می دهد. دو نوع سیستم حسابداری در تجارت استفاده می شود:
سیستم حسابداری دائمی
در سیستم حسابداری دائم کلیه پروژه های خرید و فروش کالا، مطالبات و پرداختنی ها در حساب موجودی کالا و قیمت ها ثبت می شود که در این صورت در صورت خرید، برگشت فروش صورت نمی گیرد و موجودی شرکت به وجود می آید. می توانید آن را در گزارش سیستم پیدا کنید. در صورتی که کالا به دلیل فروش یا برگشت از فروش کاهش یابد، می تواند شما را در مورد موجودی مطلع کند.
سیستم حسابداری دوره ای
این سیستم شامل ریزتراکنش ها نمی شود. در پایان سال مقدار کالای موجود و بهای تمام شده کالای دریافتی خارج و در ترازنامه ثبت می شود.
به طور کلی یک سیستم حسابداری بازرگانی خوب می تواند حسابدار و مدیر مالی را از بهای تمام شده کالاهای وارداتی، مقدار کالای موجود، حجم فروش و بهای تمام شده کالا مطلع کند.
استانداردهای حسابداری بازرگانی
33 استاندارد حسابداری در ایران وجود دارد که استانداردهای حسابداری بازرگانی را نیز شامل می شود. این قوانین حسابداری تجاری توسط کمیته تدوین استانداردهای حسابداری تهیه شده و برای کلیه حسابداران و حسابرسان الزامی است. این استانداردهای حسابداری عبارتند از نحوه ارائه صورتهای مالی، نحوه تعادل، صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد و… این قوانین به قدری مهم هستند که در دانشگاه ها تدریس می شوند و هرکسی که تصمیم به ورود به رشته حسابداری دارد باید آنها را بشناسد.
خدمات حسابداری بازرگانی
اما یکی از واحدهایی که می تواند مدیریت مالی یک شرکت را تسهیل کند، واحد حسابداری شرکت است. حسابداران شرکت وظایف خاصی دارند که در ادامه به آنها می پردازیم.
- ثبت سوابق حسابداری شرکت بازرگانی
- تهیه صورتهای مالی
صورت های مالی سالانه و گاهی هر چند ماه یکبار تهیه می شود. میزان بدهی شرکت در صورت های مالی آن تعیین می شود. بر اساس اسناد وارد شده توسط حسابدار در طول سال، صورت های مالی مشخص می کند که آیا شرکت پس از مدت معینی به سود مورد نظر خود رسیده است یا اینکه این هدف محقق نشده است. تهیه صورتهای مالی در واقع در چهار مورد صورت می گیرد:
- ترازنامه یا صورت وضعیت مالی را تهیه کنید.
- بدهی های شرکت در واقع کالایی است که شرکت از خارج وارد کرده و هزینه آن را پرداخت کرده است.
- اعتبار یک شرکت در واقع کالایی است که می فروشد و بابت آن پول دریافت می کند.
- سرمایه یک شرکت در واقع شامل سرمایه جاری دریافتی و پرداختی آن در ازای کالا می شود. علاوه بر سرمایه بلندمدت مانند ساختمان ها، میزها، سیستم ها و هر چیزی که شرکت استفاده می کند.
- تهیه صورت درآمد و زیان
تهیه گزارشی در قالب هزینه ها و درآمدهای شرکت برای یک دوره معین، صورت سود و زیان شرکت نامیده می شود. حسابداران بازرگانی با تهیه گزارش های دوره ای می توانند تعیین کنند که شرکت در یک دوره معین سود یا زیان کرده است. با بررسی علل این مشکلات می توان تشخیص داد که آیا شرکت در مسیر درستی قرار دارد یا نیاز به تغییر دارد.
- تهیه نقدینگی شرکت
- تدوین صورت سود و زیان شرکت
در تدوین حساب سود و زیان کامل شرکت، دوره و بازه زمانی را در نظر نمی گیرند، اما این گزارش به بررسی میزان سرمایه و بازده سرمایه از بدو تاسیس شرکت می پردازد.
- حساب حقوق و دستمزد کارکنان
- اظهارنامه مالیاتی
یک فعالیت اضافی که باید سالانه در واحد حسابداری انجام شود. تهیه اظهارنامه مالیاتی است. محاسبه مالیات در طول سال انجام می شود. هر شرکتی باید هنگام تماس با مقامات مالیاتی کشور اظهار نظر کند.
کلام آخر
نرم افزار سپیدار یکی از بهترین نرم افزارهایی است که می تواند پاسخگوی نیاز واحد حسابداری در سازمان های تجاری متوسط و کوچک باشد. این نرم افزار گزارش های دقیقی از وضعیت شرکت به سهامداران، مدیر مالی، مدیر فروش و بازرگانی و … ارائه می دهد.